Mít tak možnosti, jaké mají naši maturanti! Tak přesně to si říká většina zaměstnanců naší školy. A proč?

Naši maturanti mají možnost vycestovat na program Erasmus+ Pro na minimálně 3 měsíce!

No a přesně to se letos podařilo dvěma žákům oboru Nábytkářská a dřevařská výroba. Poprvé tak na EraPro vycestovali žáci tohoto oboru – Jákob Vajda a Vojtěch Řezníček.

Jejich místem určení bylo portugalské město Torres Vedras, konkrétně firma Hermod – Mobiliário e Carpintaria, Lda v místní části Ponte do Rol.

Pro chlapce to bylo velkým krokem z komfortní zóny – poprvé sami v zahraničí, poprvé se starat sami o sebe, poprvé se pořádně naučit hospodařit s penězi, ale také poprvé řešit svízelné životní situace jako ztrátu mobilu nebo peněženky v zahraničí. Zároveň se chlapci naučili fungovat v jiné kultuře a také si najít přátele mezi lidmi s jinou mentalitou, jinými tradicemi a hlavně – jiným jazykem.

„Co mi Portugalsko dalo? Řád do života. Už to není, že je pokaždé doma jídlo, co si jen ohřejete/uvaříte. Tady si musíte všechno platit, nakupovat, řešit sami. Taky mi to dalo reality check. Po škole bych byl většinu léta někde na dovolených s kamarády a všude, kde by to šlo, ale při nástupu do práce bych to nezvládl. Portugalsko mi umožnilo si vyzkoušet život, který budu žít až do důchodu, takže aspoň vím, do čeho půjdu až se vrátím do Česka a nastoupím do zaměstnání.“ – Vojta Řezníček

Odborná praxe však byla hlavní náplní jejich pobytu. Chlapci ocenili především přístup firmy, která se k nim chovala jako k opravdovým zaměstnancům – měli své povinnosti a úkoly, které museli plnit. Jako obohacující hodnotí právě rozdíly mezi výrobními postupy u nás a v Portugalsku.

„Nejvděčnější  jsem za zkušenosti, které jsem získal díky praxi ve zdejší firmě. Poznal jsem jaké to je být v provozu a taky rozdíl mezi českou a portugalskou technologii výroby nábytku. Zkušenosti, které jsem zde nabyl, budu jistě dále využívat v mém oboru.“ – Jákob Vajda –

Jákob s Vojtou odcestovali týden po úspěšném složení maturitní zkoušky a vrátili se na konci srpna.
Jednalo se o poslední mobilitu projektu z Výzvy 22.

Obrovský dík patří paní Ritě Miguel Costa, která se velmi ochotně podílí na průběhu našich dlouhodobých stáží v Portugalsku. Bez ní by to nešlo – muito obrigado Rita!

Skip to content