Finálové kolo prestižní soutěže odborných dovedností Učeň Instalatér pro rok 2024 se tradičně uskutečnilo na stavebních veletrzích v Brně ve dnech 23. až 26. dubna. Tato významná soutěž každoročně přitahuje talentované mladé instalatéry z celé České republiky i ze zahraničí.

Soutěž odborných dovedností Učeň Instalatér je uznávanou platformou pro budoucí profesionály v oboru instalatérství. Tento řemeslný obor má bohatou historii a dlouhou tradici v pořádání soutěže, která se postupem let stala nejvýznamnější přehlídkou instalatérského řemesla a šikovnosti nastupující generace instalatérů. Letošní ročník byl již 26. v pořadí. Účastníci mají příležitost poměřit své schopnosti s vrstevníky, načerpat cenné zkušenosti a navázat kontakty, které jim mohou pomoci v jejich budoucí kariéře.

Soutěž Učeň Instalatér se koná pod záštitou Cechu topenářů a instalatérů České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Střední školy polytechnické Brno, Jílová, příspěvkové organizace.

Již pošesté za sebou postoupili zástupci ze Střední průmyslové školy Hranice. V letošním ročníku naši školu reprezentoval žák 3. ročníku Lukáš Ohlídal.

Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 24 soutěžících, mezi nimiž nechyběly ani dva týmy ze Slovenska a Polska. Hned po příjezdu proběhlo losování startovních pozic.

První úkol pro Lukáše spočíval v zodpovězení 100 testových otázek z oborů vytápění, instalace vody a kanalizace a bezpečnosti práce.

Večer se pak na Krajském úřadě Jihomoravského kraje uskutečnilo slavnostní zahájení za účasti významných hostů, jako jsou prezident Cechu topenářů a instalatérů ČR Bohuslav Hamrozi, ředitel Střední polytechnické školy Jílové a garant sekce vzdělávání CTI Vladimír Bohdálek a zástupci sponzorských firem.

Druhý den musel Lukáš montovat vodoměrné sestavy, plynoměry a vyřezat závity. Po zvládnutí montáže vodoměru a plynoměru na něj čekala ještě montáž tří různých typů WC od různých výrobců. 

Poslední soutěžní den čekala na finalisty zatěžkávací praktická zkouška trvající bezmála 8 hodin, při které se museli poprat s montáží otopných těles, umyvadel se stojánkovou baterií, ale také s měděným a plastovým potrubím včetně jejich lisování a svařování. Nejnáročnější částí bylo přesné ohýbání měděného potrubí dle výkresu. Lukáš se s tímto úkolem vypořádal bravurně a stihl vše splnit v časovém limitu. 

Lukáš obsadil v nelítostné konkurenci z celé ČR a zahraničí krásné 12. místo. Se svým výkonem byl velmi spokojen. Jeho umístění je velkým úspěchem nejen pro něj samotného, ale také pro celou školu. „Jsme na naše žáky pyšní,“ řekl učitel odborného výcviku oboru Instalatér. „Je to pro ně obrovská výzva a ukázka toho, že tvrdá práce a odhodlání se vyplácí. Umístění Lukáše na republikové soutěži opět potvrdilo kvalitu a profesionalitu naší školy.“

Svým výkonem a dosaženým 12. místem v obrovské konkurenci žáků z celé České republiky Lukáš dokázal, že teoretické znalosti a praktické dovednosti, které během studia na naší škole získal, jsou na velmi vysoké úrovni. Lukáš je důkazem toho, že se naši pedagogové snaží připravovat skutečně kvalitní odborníky ve svém oboru. Jeho umístění je pro školu velkým úspěchem a potěšením.

Věřím, že cenné zkušenosti nabyté v průběhu soutěže budou pro Lukáše motivací do dalšího studia a přípravy na závěrečné zkoušky, které jej již brzy čekají. Ještě jednou děkujeme za vzornou reprezentaci školy a přejeme mnoho štěstí do další části profesního růstu!

Jan Jakubka

Skip to content